Recept: Sushi

Een heerlijk recept voor vier personen.

Ingrediënten

Basis

- 4 norivellen

- 300 gr sushirijst (ongekookt)

- 1 grote strip kombu (ca. 2 gr)

- 25 ml ongezoete sushi vinegar

- 25 ml mirin

Avocadospread

- 1.5 rijpe avocado

- 1 tl ume pasta

Vulling

- 2 el zwart sesamzaad

- 2 waspeentjes, in dunne reepjes

- halve komkommer, in dunne reepjes

- 100 gr (gerookte) wilde zalm in dunne, lange plakken

Dip

- Shoyu naar smaak (milde sojasaus)

- Ingemaakte gember

Benodigdheden

Een sushimatje, eetstokjes en een scherp mes.

Bereiding

Pak een pan en vul deze ruim met water en zet dit op het vuur. Doe de rijst met een strip kombu in het water als het kookt. Laat dit 20-30 minuten op middelhoog vuur koken tot de rijst zacht, maar niet pappig is. Giet de rijst af en schep de rijstazijn en mirin door de rijst heen. Roer voorzichtig met een houten lepel door de rijst, zodat het langzaam zijn hitte verliest. Zet de pan daarna in de koelkast.

Haal de schil van de avocado en prak hem fijn in een kom. Roer daaran de umepasta erdoorheen. Krijg je de avocado niet goed glad, gebruik dan een staafmixer om het te mixen tot een zachte spread.

Leg een norivel met de glanzende kant naar beneden op het sushimatje. Bedek de norivel met de afgekoelde rijst en laat aan de bovenkant van het vel horizontaal 5 cm vrij. Dit deel gebruik je namelijk om de sushirol dicht te plakken. Bedek de zijkanten ook goed met de rijst.

Neem nu de avocadospread en smeer een dun laagje over de rijst heen. Strooi daarna wat sesamzaadjes over de spread. Leg in het midden van het vel in een horizontale streep de waspeentjes, zalm en komkommer. Rol met behulp van het sushimatje een strakke sushirol. Rol naar boven, zodat het vrijgelaten stuk norivel van je af ligt. Maak je vinger nat met wat water en strijk dit langs het vrijgelaten stuk, zodat het goed dicht geplakt blijft. Je kunt nu met een goed scherp mes mooie plakjes van de sushi snijden. Als dit nog een beetje lastig gaat, is het handig om de sushi eerst een half uurtje in de koeling te leggen. 

Tip: Serveer de sushi met kleine kommetjes met, ingemaakte gember, shoyu en umepasta om in te dopen.

Eetsmakelijk!