Brood bakken en creatief beleggen!
 09/24/2018 15:58:11     Productnieuws , Lifestyle    0 Comments
Brood bakken en creatief beleggen!

Brood, we zijn er gek op! Tijdens de lunch of lekker met de picknick, daar hoort toch een broodje bij? Wat is er dan lekkerder dan je brood zelf te bakken en creatief te beleggen? Er bestaan talloze soorten brood en allemaal kun je ze op hun eigen manier zo lekker maken als je zelf wilt. Waar komt dat brood bakken eigenlijk vandaan en wat zit er in? Dit en veel tips om jouw zelf gebakken broodje lekker te beleggen!

Het begin van ons heerlijke broodje

Voor de beginselen van brood gaan we 10.000 jaar terug. Het begon allemaal simpelweg met het kauwen op granen die gevonden werden tijdens het rondtrekken. Pas veel later werden gereedschappen uitgevonden en vond men uit dat je met een steen granen kon kneuzen. Ze combineerde dit dan met water om er een pap van te maken en voegde er dan bloed of vet van dieren aan toe om het op smaak te brengen. Als je daar nu zo over na denkt, klinkt dat niet echt lekker, maar zo begon het brood bakken dus wel!  Ze maakte namelijk van dit pap een soort van zongebakken koeken. De koeken werden alleen erg snel hard als ze afkoelde, dus dat was geen succes.

Wist je dat: de koeken die gebakken werden een gat in het midden hadden? Dit om te voorkomen dat ongedierte er bij kon komen.

Je kunt de koeken natuurlijk nog niet echt brood noemen, maar het leek er wel op. De echte broden kwamen echter pas 1500 jaar voor onze jaartelling. Toen werd eigenlijk per toeval ontdekt dat brood kan rijzen. Ze mengde het brood van de dag ervoor met nieuw beslag en door het ‘oude’ brood ging het gisten, waardoor het begon te rijzen. Deze methode wordt deze dag nog steeds gebruikt bij rogge- en zuurdesembrood. Zuurdesembrood wordt daarom ook wel ‘oud’ brood genoemd. Toen dit helemaal was uitgevonden, duurde het niet lang voordat de rijken het brood aanvulde met honing, vijgen, amandelen en dadels.

Wist je dat: gist zoals wij hem kennen pas in de 19de eeuw werd ontdekt?

Je kunt dus wel zeggen dat brood niet in één keer gemaakt is, maar dat er veel tussenstappen nodig waren. We zijn met de jaren steeds meer te weten gekomen over brood en het heeft zich snel ontwikkeld. Sinds de 19e eeuw is het hard gegaan met de ontwikkeling van brood en is het geworden als het brood zoals wij die nu kennen.

Brood, van toen naar nu

Ons brood, van toen naar nu

We begonnen dus bij het kauwen op graan en eindigen nu met het huidige brood. Wij maken nog steeds ons brood van granen, maar in tegenstelling tot vroeger, weten wij nu de voordelen van het eten van brood. Vroeger werd brood wel al gezien als energiebron, maar ze waren nog niet op de hoogte van de voordelen die granen met zich mee kunnen brengen. Granen zitten namelijk boordevol met vitaminen, mineralen, eiwitten, goede vetten en vezels. Je moet dan echter wel gebruik maken van het hele graan en niet een deel. Graan is namelijk opgedeeld uit drie onderdelen; een zemel, een meelkern en een kiem. Elk onderdeel bevat zijn eigen goede stoffen, zoals je kunt zien in de afbeelding hieronder: 

Gebruik je voor het maken dus de gehele graan, dan krijg je de meeste vitamine, mineralen en vezels binnen. Dit is het geval bij volkoren brood. Wit brood wordt echter alleen van de meelkern gemaakt. De meelkern wordt dan vermalen tot bloem en van dit witte poeder wordt wit brood gemaakt. Wit brood bevat dus vooral de koolhydraten en eiwitten. Sommige bruine broden worden weer gemaakt van een combinatie van de meelkern en zemel. Echter wordt in sommige bruine broden ook gewoon kleurstof gedaan, waardoor het eigenlijk gewoon een bruin wit brood is en dus ook enkel koolhydraten en eiwitten bevat.

We maken tegenwoordig niet alleen onderscheid in wit brood, bruin brood en volkoren brood, maar maken ook nog verschil in graansoort. Zo bestaan er tegenwoordig ook tarwebrood, roggebrood, speltbrood, meergranen brood, gerstbrood en maïsbrood. Al deze broden worden van een ander soort graan gemaakt en hebben dus allemaal hun eigen smaak. Eigenlijk kan ik nog veel langer door gaan, maar dat ga ik niet doen. Ik ga me vandaag verder focussen op vier soorten brood, namelijk speltbrood, glutenvrij brood, roggebrood en ja, een nieuwe trend van 2018, bierbrood.

Speltbrood oer-oud!?

Speltbrood is eigenlijk niet heel nieuw, want het wordt al ongeveer 9000 jaar verbouwd. Hiermee is spelt dan ook de voorloper van alle andere graansoorten. Het wordt zelfs het oer-graan genoemd, waar ook de naam oerbrood vandaan komt. Eigenlijk best gek dat dit dan niet het populairste brood is toch? Dit komt eigenlijk simpelweg doordat tarwe makkelijker te verwerken is en hierdoor de vraag ernaar groter was. Gelukkig zijn tijden verandert en zijn mensen steeds bewuster bezig met voeding en erachter gekomen dat spelt goed is op te nemen door het lichaam.

Toch is niet elk speltbrood meteen gezond en moet je ook in speltbrood een onderscheid maken. Speltbrood bestaat namelijk ook weer in verschillende varianten. Je hebt het witte speltbrood, gemaakt van de meelkern, en het volkoren speltbrood, gemaakt van de gehele graankorrel. Ook bij speltbrood is de volkoren variant het gezondst. Daarnaast denken veel mensen dat speltbrood ook nog in een glutenvrije variant is. Dit is een grote misvatting, want speltbrood bevat zelfs meer gluten dan normaal brood.

Wist je dat: door het hoge gehalte aan gluten, speltbrood minder vatbaar is voor ziekten tijdens de productie.

Leuk natuurlijk al die varianten, maar hoe moet ik dan zo’n speltbrood bakken? Heel gemakkelijk. Meng speltbloem, speltmeel, droge gist en lauw water door elkaar en voeg als laatste wat zout toe aan het mengsel. Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt. Laat het deeg hierna een uur rijzen.  Haal het daarna uit de kom en druk de lucht eruit. Maak er een mooie bol van en leg het op een ovenplaat. Doe jouw brood ongeveer 35 minuten in de oven op 200 graden en klaar is jouw brood. Nu heb jij jouw speltbroodje, maar wat moet je daar dan opsmeren?

Speltbrood bakken

Wat kan ik op mijn speltbroodje smeren

Speltbrood is vrij zwaar brood en is dus vooral erg lekker met een fris en gezond beleg. Denk hierbij aan tomaat, komkommer, avocado, ei, huttekäse of sla. Maak er je eigen creatie van en je zult versteld staan. Het fijne aan speltbrood is dat het goed verteerd wordt, waardoor je minder boterhammen nodig hebt om een verzadigd gevoel te krijgen. 

Een echte aanrader

Mijn persoonlijke favoriet voor een speltbroodje is:

Besmeer jouw broodje met hummus en leg hier wat rucola op. Maak je broodje af met wat kort gebakken groenten. Ik vind de combinatie van champignons, paprika en ui erg lekker. Bestrooi wat zout en peper naar smaak en je hebt een heerlijke lunch!

We hebben broodsoort één gehad en gaan nu door naar soort twee; het glutenvrije broodje. 

Genieten met glutenvrij brood

Het glutenvrije broodje is natuurlijk fijn voor iedereen, maar vooral voor de mensen met een gluten-intolerantie. Met deze intolerantie kun je niet tegen de eiwitten uit granen en hierdoor kun je het meeste brood niet eten. Een glutenvrij broodje bestaat uit granen zonder gluten, zoals boekweit, rijst, quinoa, gierst, sorghum en maïs.

Je kunt heel simpel kiezen om glutenvrij brood te kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Je moet dan gebruik maken van glutenvrij gist, water, zout en meel of bloem van bijvoorbeeld boekweit. Kneed dit allemaal door elkaar en doe het in de oven. Simpel en hartstikke lekker! Ook met het besmeren van een glutenvrij broodje kun je heel creatief zijn. Je kunt het zo gezond en lekker maken als je zelf wilt.

Één van de vele combinaties

Wat bijvoorbeeld erg lekker is, is om je brood eerst te besmeren met geitenkaas. Beleg het daarna met een plakje verse vijg en schenk wat honing over het geheel. Strooi als laatste wat walnoten eroverheen en klaar is jouw broodje. Dit is een heerlijke combinatie met heel wat goede voedingsstoffen.

We gaan nu van het glutenvrije broodje naar roggebrood. Wat eigenlijk een beste grappige overgang is, want glutenvrij brood is vrij nieuw en roggebrood is al eeuwenoud.

Roggebrood bakken

Roggebrood een eeuwenlang bestaan

Vroeger werd roggebrood dagelijks gegeten. Het is zelfs voor vele Nederlanders en Belgen hoofdvoedsel geweest naast aardappelen. Dit terwijl tegenwoordig mensen sneller een cracker of een ‘’gewoon’’ broodje pakken. Roggebrood wordt gemaakt van rogge, water, zout en soms nog wat gist of zuurdesem. De manier waarop roggebrood wordt gemaakt, is totaal verschillend van het ‘normale’ brood. Andere broden worden echt gebakken in de oven, terwijl roggebrood niet wordt gebakken, maar gaar wordt gemaakt bij een aflopende temperatuur.

Wist je dat: het bakken in een al in temperatuur dalende oven ‘’bakken in een afliggende oven’’ wordt genoemd door bakkers?

Hierdoor is het wat lastiger om zelf roggebrood te bakken. Er zijn echter veel voorbeelden en elke streek doet het weer op zijn eigen manier. In het noorden (Friesland en Groningen) bakken zij de broden ongeveer vijftien tot twintig uur, in Gelderland ongeveer tien tot vijftien uur en in het zuiden (Limburg en Brabant) maar anderhalf tot tweeënhalf uur. De smaak is hierdoor van elk brood weer anders. De overeenkomst is dat ze allemaal rijk zijn aan vitamine, mineralen en vezels. Als je er toch voor kiest om zelf roggebrood te maken, zoek dan wel een goed recept voor roggebrood. Heb je jouw eigen broodje gemaakt, dan kun je beginnen met het creatief beleggen.

Hoe maak ik mijn roggebrood nog lekkerder

Vaak wordt roggebrood gegeten met erwtensoep en spek of oude kaas, maar je kunt natuurlijk ook lekker creatief doen. Voor de verschillende streken kun je ook verschillende manieren van beleggen aanhouden. Dit komt doordat het roggebrood uit het zuiden wat zuurder smaakt, terwijl het in het noorden wat zoeter smaakt. Een paar belegideeën kunnen zijn:

Het roggebrood uit het noorden wordt buiten kaas en spek ook wel belegd met roomkazen, fruit en pittiger beleg, zoals sjalotjes. In Gelderland wordt roggebrood juist veel gegeten met salades, groente, fruit, ei of worst. Terwijl roggebrood uit het zuiden erg lekker is met mosterdvarianten (saus, puur of mosterdkaas), romig beleg als zure room of kaas, vlees, boter, abrikozenjam of pittig beleg als bieslook en bosuitjes. Om een idee te geven, noem ik een voorbeeld voor roggebrood uit elke streek.

Noorden

Besmeer dit roggebrood met een laagje roomkaas (mag met noten). Beleg het daarna met stukjes ananas en wat pecannoten.

Gelderland

Om te beginnen beleg je je roggebrood met worstsalade (Gelders gekookte worst), smeer daar een klein beetje mosterd overheen en beleg dit met dunne schijfjes appel. Maak jouw creatie af met wat bleekselderij. 

Zuiden 

Beleg dit roggebrood eens met een laagje kaassalade. Leg hier uitgebakken spekreepjes overheen en maak het af met bieslook.

We hebben het nu gehad over speltbrood, glutenvrij brood en roggebrood, maar nu komen we tot de trend van 2018; bierbrood. Bierbrood is vrij nieuw en kun je heel goed zelf bakken.

Bierbrood in al zijn glorie

Zoals ik al zei, is bierbrood dé foodtrend van 2018. Bierbrood is eigenlijk meer een luxebrood dan brood voor de dagelijkse kost. Al lange tijd werd bij het eten van brood bier gedronken. Deze lekkere combinatie heeft zich uiteindelijk ontwikkeld tot het bierbrood. Inmiddels zijn er talloze manieren van bierbrood maken en je kunt qua smaak eindeloos variëren. Je kunt gaan voor jouw favoriete biertje en zelf bepalen welke smaak jij jouw brood wilt geven of je kunt gaan voor mijn tips. Wil je namelijk een subtiele smaak, dan moet je voor blond bier gaan. Ben je toch meer van een kruidige of licht bittere smaak? Ga dan voor een bruin biertje. Of ga je toch voor een bittere en zoete smaak met een trippel?  

Wist je dat: je na het eten van bierbrood met gemak in de auto kunt stappen? Door het bakken wordt het alcohol namelijk verdampt.

Heb je uiteindelijk een keuze gemaakt voor het soort bier, dan kun je ook nog met de andere ingrediënten variëren. Ga jij de uitdaging aan?

bierbrood bakken

Bierbrood, ik wil het zelf maken

Bierbrood kun je heel simpel zelf maken. Je hoeft uiteindelijk alleen maar alle ingrediënten door elkaar te mixen en het in de oven te doen. Ik heb al wat tips gegeven voor het soort biertje, maar ik kan je natuurlijk ook gewoon een tip geven voor een recept. Ik heb laatst zelf een bierbrood gemaakt met de volgende ingrediënten.  

  • 500gr zelfrijzend bakmeel          
  • 1 tl zout (optioneel)
  • 1 el olijfolie
  • 300-330 ml (1 flesje) bier 
  • extra olie of boter om de cakevorm mee in te vetten

* In bier zit al gist dus dat hoeft niet extra worden toegevoegd bij deze variant.
** In zelfrijzend bakmeel zit al wat zout, voeg er enkel wat zout extra aan toe naar smaak.

Ik heb heel simpel alles door elkaar gemengd en het ongeveer 45-50 minuten in de oven gedaan. Ik at het daarna bij een borrelplankje, maar je kunt het ook heel goed eten bij een stoofpotje.

Je kunt dit recept gebruiken, maar ook nog veel meer toevoegen. De variaties zijn eindeloos en je hoeft de extraatjes alleen maar toe te voegen aan jouw basismengsel. Zo kun je bijvoorbeeld kaas, lente uit ringetjes, maïs, zonnebloempitten, kruiden, specerijen, gebakken uitjes of bacon toe voegen.

Genoeg informatie en lekkere ideeën, tijd om deze tot uiting te laten komen en er een lekker broodje bij te pakken. Wees creatief en maak het lekker voor jezelf! Succes!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogs en wil je leuke aanbiedingen ontvangen? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de interessantste blogs, fijne aanbiedingen en heerlijke recepten!

Share This Post :