Menstruatiecup, maandverband of toch tampons?
 09/24/2018 15:58:11     Achtergrondinformatie , Lifestyle    0 Comments
Menstruatiecup, maandverband of toch tampons?

De menstruatie, wat zijn wij vrouwen daar toch gek op. Iedere maand dezelfde ongemakken van een onhygiënisch gevoel tot er letterlijk ziek van zijn. Zou het niet prettig zijn jezelf een handje te helpen in die toch al zo ongemakkelijke tijd. Maar hoe kun je dat op een natuurlijke manier doen? Nou is free bleeding misschien wel erg enthousiast, maar je kunt natuurlijk wel gebruik maken van een menstruatiecup of biologisch maandverband en tampons.

Maandverband en tampons worden al jarenlang gebruikt

Wij vrouwen kennen het allemaal; elke maand ongesteld, een onhygiënisch gevoel, buikpijn en soms zijn we er zelfs ziek van! Al jarenlang gebruiken we tegen onze ongesteldheid maandverband en tampons, maar na al die jaren is er een verandering gaande in het gebruik van tampons en maandverband. Ons lichaam heeft al genoeg te verduren en we worden ons steeds bewuster dat we ons lichaam op verschillende manieren (kunnen) vergiftigen en helaas geldt dit dus ook voor maandverband en tampons. Veel van de merken maandverband en tampons bevatten chemische middelen en meestal zijn wij hier niet eens van op de hoogte. Het is namelijk niet verplicht om dit op de verpakking te vermelden.

Het wordt steeds lastiger om chemicaliënvrij te leven en je moet steeds oplettender worden. Gelukkig kunnen we wel zelf bewuste keuzes maken. Een keuze waar wij vrouwen ons goed bij voelen en wat voor ons het beste werkt. Ik heb dus even de tampons en het maandverband onder de loep genomen en kwam zelfs een nieuwe manier tegen. Ben jij benieuwd? Dan zou ik zeker even doorlezen.

Natuurlijke tampons

Natuurlijke tampons, ze zijn er zeker!

Er zijn dus een hoop tampons die chemicaliën bevatten en die niet goed zijn voor het lichaam. Deze chemicaliën komen in de tampons door de manier van verwerking. De chemicaliën worden gebruikt om de katoenvezels schoon te maken, voordat zij worden geproduceerd tot tampons. Deze stoffen kunnen zorgen voor nare bijwerkingen, zoals irritaties door verandering van de PH-waarden. Gelukkig bestaan er ook een hele hoop natuurlijke tampons. Deze tampons bevatten geen chemicaliën, zoals chloor, dioxines en asbest (ja, sommige tampons bevatten zelfs asbest). De verwerking van deze tampons gaat op een hele natuurlijke manier.

Ik kan eigenlijk weinig negatieve punten bedenken rondom de natuurlijke tampons. Het enige wat wel een beetje vervelend is, is dat de tampons iets minder goed absorberen dan de chemische varianten. Eigenlijk is dit juist heel gunstig en wel om de volgende twee redenen. Het is namelijk zo dat wanneer een tampon een hoge absorptie heeft, deze ook het natuurlijke vocht uit de vaginawand onttrekken. Dit kan weer resulteren in droog en geïrriteerd slijmvlies. Dit gebeurt niet bij de natuurlijke varianten. Daarnaast kun je de tampons dus minder lang inhouden, waardoor het ook geen broedplaats wordt voor bacteriën.

De natuurlijke tampons zijn dus niet alleen vrij van chemicaliën, maar ze zijn ook een stuk gezonder voor je intieme zone. Gebruikte je deze nog niet? Dan kan ik je de volgende merken zeker aanraden: Natracare, Yoni, Cottons tampons of Sanature. Misschien gebruik jij liever geen tampons, maar ga jij liever voor maandverband. Dat is geen probleem, want dat hebben deze merken ook. De natuurlijke maandverbanden zijn namelijk ook een stuk beter voor het lichaam dan de chemische!

Ik ga voor natuurlijk maandverband

Ben jij dus niet zo fan van de natuurlijke tampons, dan kun je gewoon gaan voor het natuurlijk maandverband. Dit natuurlijke maandverband wordt op dezelfde manier geproduceerd als de natuurlijke tampons en zijn dus ook vrij van chemicaliën. En waar we vroeger konden kiezen uit één soort maandverband, kunnen we tegenwoordig kiezen voor allerlei soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan extra dik, extra dun, met of zonder vleugels of met  een lijm strookje (zoals bij Natracare). Bij maandverband wordt het bloeden niet tegengehouden, zoals bij tampons, maar dit is eigenlijk een voordeel. Het bloeden wordt nu namelijk niet tegengehouden en daardoor volgt geen belemmering die irritaties te weeg kunnen brengen.

Dat natuurlijke tampons en natuurlijk maandverband dus beter zijn dan de chemische variant is wel duidelijk. Naar mijn mening een makkelijk keuze dus, maar je kunt ook nog gaan voor iets heel anders. Tegenwoordig is er namelijk nog een manier tegen menstruatie en dat zijn de menstruatiecups. 

Menstruatiecup

Menstruatiecup, ik kies milieubewust

Waar bij de natuurlijke tampons en het natuurlijk maandverband vooral wordt gedacht aan de eigen gezondheid, denken ze bij de menstruatiecups vooral aan het milieu. De menstruatiecup is namelijk een opvouwbaar, makkelijk mee te nemen, hygiënisch, gifvrij en milieuvriendelijk alternatief voor het maandverband en tampons. De menstruatiecup is gemaakt van ‘medisch siliconen’, dat 100% hygiënisch is voor het lichaam en je kunt het hergebruiken. Je kunt de cups namelijk gewoon weer schoon en steriel maken en daarna weer gebruiken.

Je hebt meerdere varianten, zoals een platte, schijfvormige cup of de menstruatiedisks. De softcup is niet herbruikbaar, maar geeft wel dezelfde voordelen als de herbruikbare menstruatiecups. Een leuk voordeel van de softcups is dat je ermee kunt vrijen!

Wil je nog meer informatie over het gebruik en kopen van een menstruatiecup? Lees dan het artikel over menstruatiecups en kom erachter hoeveel geld je bespaard en waarom deze oplossing zo ideaal is.

Maandverband, tampons of menstruatiecup als het maar natuurlijk is!

Er zit dus eigenlijk geen goed of slecht aan de verschillende manieren. Het belangrijkste is dat jouw tampons of maandverband geen chemische stoffen bevat die gevaarlijk zijn voor het lichaam en jouw gezondheid. Gebruik dus altijd de natuurlijke variant van bijvoorbeeld Yoni of Natracare of probeer gewoon eens de menstruatiecup, want die hebben ook heel veel voordelen! 

Share This Post :