Wijn, ben jij een echte kenner?
 09/24/2018 15:58:11     Lifestyle    0 Comments
Wijn, ben jij een echte kenner?

Wijn, we zijn er allemaal gek op toch? Heerlijk op de bank met een lekker wijntje of juist gezellig met vriendinnen op het terras. Er is altijd wel een goed moment voor een lekker glas wijn! Weet jij alleen waar wijn vandaan komt en hoe je jouw wijntje het beste kunt nuttigen? Lees het artikel en wordt een echte wijnkenner!

Waar komt mijn glas wijn eigenlijk vandaan?

Wijn bestaat echt al duizenden jaren en is precies ontstaan 8500 jaar voor het begin van onze jaartelling. De oorsprong van ons wijntje ligt in Kaukasus. Door de jaren heen bleven de druiven zich verspreiden en daardoor ook de wijn. Er is zelfs een spijkerschrift gevonden uit 3089 voor onze jaartelling uit Egypte waarin werd aangegeven hoe belangrijk wijn voor hun was. In al deze jaren heeft de wijn zich steeds meer ontwikkeld. Het heeft goede tijden meegemaakt en slechte tijden. Tijdens de twee wereldoorlogen heeft de teelt een klap gehad en had men moeite om dit weer op te bouwen. Gelukkig is dit in 20e eeuw weer helemaal goed gekomen en is de wijn weer terug in volle glorie met alle soorten en kwaliteiten die wij nu kennen.

Binnen een korte tijd maakte we kennis met talloze kwaliteitsnormen, smaakverschillen en hulpmiddelen om überhaupt de wijn te maken. Vroeger maakte ze de wijn namelijk met hun handen en dat is allang niet meer zo. Inmiddels hebben we verschillende flessoorten, talloze merken en natuurlijk (zoals ik al zei) smaken. Hoewel dat misschien allemaal verschilt, blijft de basis van wijn altijd hetzelfde en dat is de druif. Oké, dat verschilt natuurlijk ook een beetje, want het soort is natuurlijk niet bij elke wijn hetzelfde. Best een belangrijk verschil eigenlijk, want de soort en de kleur van de druif bepaald de smaak.

Om dus een echte kenner te worden, moet je dit verschil goed begrijpen en daarom begin ik bij de witte wijn.

Blauwe druif

Witte wijn, hoe wordt dit gemaakt?

Witte wijn kan van verschillende druiven worden gemaakt. Zo kan het ook van een blauwe druif worden gemaakt. Ze halen dan namelijk het schilletje eraf, waardoor je neutraal vruchtvlees overhoudt. Hierdoor houdt je bij het persen dus gewoon een witte vloeistof over. Dit wordt ook wel Blanc de Noir genoemd. Grappig hè?! Maar even terug naar het begin. Eerst de basis hoe witte wijn wordt gemaakt:

We beginnen natuurlijk bij het plukken van de druiven, daarna worden de druiven gekneusd en ontsteelt. Bij de blauwe druiven worden op dit moment de schilletjes er ook af gehaald, bij de witte druiven blijven deze gewoon zitten. Na deze stap laten ze de schillen en het vrijgekomen sap gekoeld bezinken. Door dit gekoeld te doen, krijgen bacteriën geen kans en door de schillen te laten bezinken, krijgt de wijn zijn unieke smaak. Hierna wordt de alcoholische gisting gedaan. Dit doen ze ook gekoeld en wordt uitgevoerd nadat het sap is gescheiden van de schillen. De alcoholische gisting is een natuurlijk proces dat de druiven door maken door hun fruitsuikers om te zetten in alcohol. Als laatste wordt de wijn ‘opgevoed’. Dit wordt bij elke wijn, behalve de Chardonnay, gedaan in roestvrijstalen tanks. Bij Chardonnay doen ze dit in houten vaten. Door middel van de tanks/vaten kan de temperatuur goed gereguleerd worden, waardoor de wijn zijn frisheid niet verliest. Bij witte wijn wordt dit gedaan op een temperatuur van twintig graden en het kan ongeveer zes maanden duren. Na deze zes maanden wordt de wijn in flessen gedaan en kunnen ze vervoerd en verkocht worden.

Dit is het productieproces van witte wijn, maar we kennen witte wijn in verschillende vormen. Zo heb je zoete en droge witte wijn. Is hier dan ook een verschil tussen? Ja! 

Het verschil tussen zoete witte wijn en droge witte wijn

Het verschil tussen zoete witte wijn en droge witte wijn zit hem in het productieproces. Zoals ik vertelde, is de alcoholische gisting een natuurlijk proces. De druiven zetten hun suikers om in alcohol. Dit gebeurt door middel van een balans tussen beiden. Hoe meer suikers er in de druif zitten, hoe zoeter de wijn zal worden. Wil je dus een zoete wijn hebben, dan kun je het beste de druif zo laat mogelijk oosten, zodat het vol zit met suikers. Best logisch dus om te bedenken dat als je de druif sneller oogst, deze minder suiker zal bevatten. Met deze opmerking komen we gelijk bij de droge witte wijn. Deze druif wordt dus vaak kort geoogst, zodat het weinig suikers bevat. Het verschil zit hem dus allemaal in de snelheid van oogsten.

Leuk natuurlijk deze verschillen, maar waar passen deze lekkere witte wijn dan goed bij?

Witte wijn

Wat is lekker bij witte wijn?

Waar vaak wordt gezegd dat kaas perfect past bij rode wijn, weet niet iedereen dat kaas ook erg lekker kan zijn met witte wijn. Zo past een Chardonnay bijvoorbeeld perfect bij een kaasfondue. Een kaasfondue kan namelijk best vullend zijn en dan is een lichte en frisse wijn juist erg lekker. Hier maakt het eigenlijk niet veel uit welke wijn je kiest trouwens. Ik noem nu Chardonnay, maar een zoete wijn kan ook prima.

Een wit wijntje is ook erg lekker bij wit vlees, zoals kip of kalkoen. Het kan ook erg goed bij vis, maar kies dan niet voor een frisse witte wijn, maar een krachtige witte wijn. Een echt zoete wijn past heel goed bij het dessert. Dit noem je vaak ook de dessert wijn!

Genoeg over de witte wijn, we gaan over tot de rode wijn!

Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Rode wijn wordt iets anders gemaakt dan witte wijn. Ten eerste natuurlijk de druif, rode wijn wordt enkel van de blauwe druif gemaakt. De eerste twee stappen blijven wel hetzelfde. De druif wordt geplukt, ontsteelt en gekneusd. De schil blijft alleen bij al deze stappen wel zitten. Deze zorgt natuurlijk voor die rode kleur. Dit geheel komt dan in een grote kuip en wordt een aantal keer per dag geroerd. Dit is om er zuurstof bij te laten komen, waardoor de schillen die bovenaan liggen gaan gisten. Hierna komt het alcoholische proces. Bij rode wijn gebeurt dit op een temperatuur van 26 tot 30 graden. Na de gisting wordt het vloeistof gescheiden van de schillen en worden de schillen geperst. Hierna wordt het weer allemaal vermengd en in vaten bewaard en begint het rijpingsproces. Dit kan bij rode wijn wel zes maanden tot twee jaar duren. Hierna wordt de wijn in flessen gestopt, zodat het vervoerd en verkocht kan worden.

Deze manier van produceren, zorgt natuurlijk voor een andere kleur en andere smaak. We weten dat we wijn niet gekoeld hoeven te bewaren en daardoor past rode wijn weer bij andere dingen dan witte wijn. Zo is rode wijn erg lekker bij rood vlees.

Leuk natuurlijk al deze verschillen en lekkere combinaties, maar welke wijn is er eigenlijk gezonder?

Wat is gezonder, rode of witte wijn?

Rode wijn bevat over het algemeen meer mineralen dan witte wijn. Je kunt alleen door de alcohol de voedingsstoffen slechter opnemen en hierdoor kun je er dus eigenlijk ook minder van profiteren. Mijn mening is eigenlijk gewoon, drink met mate. Te veel is nooit goed en dus ook niet te veel wijn. Om wel te profiteren van deze voordelen, kun je ook gaan voor de alcoholvrije variant. 

Rode wijn

Alcoholvrije wijn, nóg gezonder?

Alcoholvrije wijn is namelijk precies hetzelfde als de ‘gewone’ variant, maar dan zonder alcohol. De productie is hetzelfde, alleen de alcohol wordt na de productie eruit gefilterd. Eerst deden ze dit door het water, de alcohol en de smaakstoffen te scheiden. Dit gebeurde dan op hoge temperaturen en helaas veranderde de smaak dan ook. Tegenwoordig doen ze het vacuüm op lage temperaturen, waardoor de body van de wijn wel iets verandert, maar de rest zo veel mogelijk hetzelfde blijft. Kortom, profiteren van de voedingsstoffen, maar geen alcohol binnen krijgen.

Ik denk dat je inmiddels al best een wijnkenner bent geworden en de volgende stap is wijn kopen!

Wijn kopen, want ik ben nu een kenner!

Je bent natuurlijk inmiddels een beetje een kenner geworden, maar ik kan me voorstellen dat je soms wat tips wel fijn kunt vinden. Gebruik daarom ook gewoon een wijnwijzer en leer welke wijn goed bij jou past. Wat vind jij precies lekker en wat zet jij toevallig die avond op tafel. Wel een tip van mij; kies een biologische wijn, want de druiven die voor deze wijn zijn gebruikt, zijn ontbespoten en daardoor lekkerder en beter dan een reguliere wijn.

Als je dan eindelijk de ideale wijn gevonden hebt, is het ook wel leuk om te weten in welke glazen de wijn het beste smaakt. In een glas met een smalle opening blijft de geur veel meer in het glas dan bij een glas met een grotere opening. Hierdoor wordt rode wijn vaak in een opener glas geschonken en witte wijn in een nauwer glas.

Tip: Wil je liever zelf wijn maken, dan is een gemakkelijke vuistregel dat één kilogram druiven gelijk staat aan 75 centiliter wijn. Ook daarvoor zijn gistingsmiddelen te vinden die biologisch zijn of je kunt zelf een kweekje maken. 

Share This Post :